top of page

Planera ett besök

Bra att veta när du planerar ett besök år 2024

 1. Var finns parken?
  Parkens adress är Hjältebyvägen 151 i Hjälteby, som ligger på norra Tjörn i Bohuslän.
   

 2. Finns det någon kontaktperson till parken?
  Ja, om du har frågor eller funderingar så ring Rune Thedin på mobilnummer 0708-727879.
   

 3. När är parken öppen?
  2024 är parken öppen dagligen 19/5 t o m 16/6 från kl 14.00 till 18.00
  Vissa dagar är det artistframträdande kl 19.00.
  Artisterna brukar uppträda i cirka 1,5 timme och man kan i samband med detta köpa grillad korv med bröd samt dricka. Du bör ta med egen stol att sitta på.

   

 4. Vad kostar det att gå in?
  Vuxen: 40 kr. Swish eller kontant.
  Vid artistuppträdande: Beroende på artistgage. Se Artister/uppträdanden.
  Barn under 15 år i målsmans sällskap: Gratis.
  Personlig assistent och ledsagare: Gratis.

   

 5. Är parken lättillgänglig?
  Ja, alla parkens gångstigar är asfalterade, växthuset har inga trösklar och gästtoaletten är mycket  tillgänglig med många finesser. Det är synnerligen enkelt att ta sig fram med rullstol, rullator och barnvagn. 
   

 6. När blommar Rhododendronbuskarna?
  Parkens buskar blommar vanligtvis från mitten av maj till mitten av juni. När blomningen är som vackrast beror på väder och temperatur. Det kan variera någon vecka i tid. Vid varmare väder går blomningen över ganska snabbt. Är det lite kallare blir blomningen mer utdragen.
   

 7. Var parkerar man? 
  En gratis handikapparkering samt en vanlig parkering, också den gratis, finns vid infarten till Hjältebyvägen 157, cirka 150 meter från parkentrén. Det finns tyvärr ej plats att köra in med bil i parken. En stor parkering finns vid Fjällebros idrottsplats, cirka 1 km från parkentrén, adress Fjällebro 40. Man kan också parkera vid Sundsby Säteri men det rekommenderas ej därför att vägen därifrån till parken är smal och farlig att gå på när det kommer bilar.
   

 8. Kan man ta sig till parken med buss?
  Ja, det finns en busshållplats, Mjölkeviken, 150 meter från parkentrén.
   

 9.  Finns det toalett?

Ja, det finns en fantastiskt fin handikappanpassad toalett nära parkentrén. Se separat länk för beskrivning av utrymmet och utrustningen.


10.  Kan man vandra fritt i parken?

​Ja, men var snälla och gå endast på de asfalterade gångarna. Grusade vägar tillhör inte parken. 

11.  Får man ta med sig sin hund?

Ja, men den skall vara kopplad. Det finns lösspringande katter i parken. Givetvis måste du ha med dig bajspåsar och plocka upp eventuellt spill efter hunden. Du kan slänga bajspåsarna i den stora gröna soptunnan vid utgången.

12.  Finns det fika?

Ja, enklare fika, dricka och glass finns att köpa vid växthuset. Grillkorv med bröd finns att köpa i samband med artistframträdande.

 

13.  Får man tända eld?

Nej, det råder rök- och eldningsförbud i parken! Det är ej tillåtet att vare sig röka, uppföra eld eller grilla inom parkområdet (parkpersonalen kan dock vid vissa tillfällen grilla och sälja korv).

14.  Finns det sittplatser i parken?

Ja, det finns ett antal bänkar och stolar i parken som man kan sitta och vila sig på. Vid artistuppträdanden räcker dessa sittplatser dock inte till. Vid dessa tillfällen bör du därför ta med dig något eget att sitta på.

15.  Ditt ansvar i parken:

Som vuxen ansvarar du för din och dina barns säkerhet samt för att inget annan/annat kommer till skada. Stå till exempel inte på kantstenarna kring dammen. De ligger löst så det är risk att du, eller de, hamnar i vattnet. Akta så du inte slår huvudet i någon gren eller utskjutande tak.

 

16.  Det är på förekommen anledning förbjudet att:

Klättra på rhododendronstammarna, bada i  dammen, slänga mat eller något annat i dammen, plocka blommor samt gräva upp plantor.

17.  Finns det övernattningsmöjligheter i närheten:

Det finns flera övernattningsmöjligheter på Tjörn, eller i Stenungsund inom cirka 15 km avstånd. Vill man ha tag på ett handikapprum kan man t ex kontakta Stenungsbaden Yacht Club, Tjörns Arena, Magasinet på Härön eller hotell Nordevik i Skärhamn.

18.  Finns det några restauranger i närheten:

Det finns många restauranger på Tjörn så det bästa är nog att googla så man kan hitta just den typ av mat man är intresserad av. Närmaste restaurang är Margaretas kök och skafferi på Sundsby Säteri, cirka 1,5 km från parken.

19.  Finns det någon annan plats man kan besöka på Tjörn när man ändå skall             besöka parken?

Kontakta gärna Tjörns turistbyrå för utförligare information men man kan t ex samordna parkbesöket med ett besök på Sundsby Säteri, Nordiska akvarellmuséet eller Pilane gravfält med skulpturer.

20.  Skall man vara varsam vid besök i Runes Rhododendronpark?

Ja, Runes Rhododendronpark är min trädgård! Jag uppskattar därför om ni visar hänsyn och lämnar parken lika fin som den var när ni kom. Det finns några papperskorgar utplacerade i parken. Tack för att ni slänger eventuellt skräp i dem.

​​
 

bottom of page